Nederland gaat onbemande vliegtuigjes in de toekomst mogelijk uitrusten met camera's die geschikt zijn voor gezichtsherkenning. De eventuele inbreuk op de privacy is daarbij geen reden af te zien van de ontwikkeling van deze systemen. Dat blijkt maandag uit antwoorden van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) op vragen van D66 over gezichtsherkenning door de Scan Eagle. Deze drone is vorig jaar door defensie gekocht, maar wordt ook gebruikt door justitie. Zo kunnen de vliegtuigjes dankzij de infraroodcamera ingezet worden voor de opsporing van wietplantages. Uit specificaties van het apparaat die onlangs op internet opdoken zou echter blijken dat het apparaat ook geschikt is voor gezichtsherkenning. Volgens Opstelten is dat niet het geval. De specificaties zouden alleen betrekking hebben op camera's die op het vliegtuig gemonteerd kunnen worden. Opstelten wil echter niet bij voorbaat uitsluiten dat de drones van defensie in de toekomst worden voorzien van camera's waarmee gezichtsherkenning mogelijk is.

Privacy ondergeschikt

"Eventuele inbreuken op de privacy die daarbij kunnen ontstaan zijn op zichzelf ook geen reden om dit bij voorbaat uit te sluiten", schrijft Opstelten. Omdat het gebruik van drones voor gezichtsherkenning politiek gevoelig ligt, heeft het kabinet het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) op aandringen van de Kamer onlangs opdracht gegeven onderzoek te doen naar de mogelijke negatieve effecten van het gebruik van drones.

0 Reacties

    Plaats een reactie