Het zou goed kunnen dat je binnenkort bespied wordt terwijl je met vrienden aan het stappen bent. Gemeenten mogen vanaf nu namelijk ook cameradrones inzetten om alles goed in de gaten te houden. Er hangen natuurlijk ook vaste camera's, maar daar heb je niet zoveel aan als mensen die zich misdragen buiten beeld lopen. Gemeenten hebben daarom volgens minister Opstelten van Veiligheid en Justitie meer behoefte aan "een meer flexibele inzet van cameratoezicht in de publieke ruimte", drones dus. Ze kunnen helpen bij het ingrijpen bij "overlast veroorzaakt door hangjongeren, door drugsgebruikers en drugsdealers, door straatrovers en zakkenrollers en door personen die vernielingen aanrichten in de publieke ruimte.".

Niet herkenbaar

Maar dat betekent niet dat je zomaar kan worden gevolgd want er zitten nog wel wat beperkingen aan het gebruik van drones. Ze mogen bijvoorbeeld alleen worden ingezet in openbare ruimten, en het moet duidelijk zijn dat de drone je volgt. Volgens internetjurist Bart Schermer hoef je niet bang te zijn voor je privacy. "In 't kort staat er in het wetsvoorstel: op het moment dat je gezichten herkent, mag je geen drones inzetten. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze je herkenbaar filmen." Dat kan ook helemaal niet, omdat drones volgens Schermer vaak op zo'n hoogte vliegen dat je geen mensen meer kunt herkennen: "Ze vliegen ook recht boven een menigte, dus zien alleen de bovenkant van je hoofd. Ze kunnen wel zien of je een blauwe of zwarte jas hebt, en wat voor kleur broek je aan hebt. Maar niet of je Jantje of Pietje bent."

Vrijheid van meningsuiting

Toch ziet Schermer ook problemen met het inzetten van drones. Zo werden de drones eerst alleen ingezet om mensen op te sporen, en nu kunnen ze ook ingezet worden voor crowdcontrol. "Het feit dat je in de gaten wordt gehouden, houdt sommige mensen tegen om bijvoorbeeld te gaan demonstreren. Dat is weer een inperking van de vrijheid van meningsuiting."

0 Reacties

    Plaats een reactie