De Amerikaanse marine heeft software voor zelfdenkende helikopter-drones ontwikkeld die zelfstandig gevaarlijke bevoorradings- en reddingsmissies moeten gaan uitvoeren. De software is het resultaat van een vijfjarig programma van de onderzoekstak van de Amerikaanse marine, dat 100 miljoen dollar heeft gekost. Het systeem is in samenwerking met Lockheed Martin Aurora Flight Sciences ontwikkeld.

Half uur training

Door de software kunnen zelfdenkende helikopterdrones door marinepersoneel al na een half uur training met een tablet worden aangestuurd. De software is geschikt om zelfs de grootste marinehelikopters zelfstandig te laten vliegen. Personeel hoeft alleen maar grofweg aan te geven waar de drones moeten landen, vervolgens kiezen de helikopters zelf hun route en landingsplaats. In geval van obstakels sturen de drones zelfstandig bij, bij oudere software leidde onnauwkeurige commando’s tot ongelukken.

Reddingsmissies

De Amerikaanse marine wil de drones gaan inzetten om ladingen af te leveren en ook om reddingsmissies mee te gaan vliegen. De software maakt dergelijke vluchten veel goedkoper en veiliger dan wanneer jarenlang getraind personeel wordt ingezet. Hoewel de drones nog worden getest op betrouwbaarheid bij nachtvluchten en slecht weer, denkt de marine dat de software binnen een jaar in de praktijk kan worden gebruikt. Het Pentagon, het Amerikaanse ministerie van Defensie, heeft strikte regels over het gebruik van autonome drones. Bewapende autonome drones mogen bijvoorbeeld nooit zonder menselijke tussenkomst worden ingezet.

0 Reacties

    Plaats een reactie