Een Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar van pepperspray-drones heeft zijn eerste 25 exemplaren verkocht. Het Internationaal Vakverbond spreekt schande van het apparaat. De Skunk pepperspray-drone is een octacopter met vier paintball-lopen die twintig met pepperspray gevulde paintballs per seconde kunnen afvuren. Dat meldt de BBC. De eerste 25 modellen zijn volgens Zuid-Afrikaanse ontwikkelaar Desert Wolf verkocht aan een mijnbedrijf. De drone wordt aangeprezen als veilige manier om rellen te smoren. Gevreesd wordt dat het mijnbedrijf de drones wil inzetten tegen stakend personeel. "Dit is een zeer verontrustende en weerzinwekkend ontwikkeling", reageert woordvoerder Tim Noonan van het Internationaal Vakverbond, 's werelds grootste vereniging van vakbonden. "We zijn ervan overtuigd dat elke redelijke regering de inzet van dergelijke geavanceerde oorlogstechnologie op werknemers of zelfs het publiek betrokken bij legitieme protesten en demonstraties, zal stoppen.".

Marteling

Het Vakverbond zegt op zoek te gaan naar het mijnbedrijf dat de Skunk-drones heeft besteld, en heeft alle mijn-vakbonden ingeschakeld. Ook het International Committee for Robot Arms Control, een actiegroep tegen gebruik van gewapende robots, reageert fel. "Het afvuren van plastic ballen of kogels uit de lucht zal verminken en doden", aldus voorzitter Noel Sharkey. "Het gebruik van pepperspray tegen een menigte van demonstranten is een vorm van marteling en mag niet worden toegestaan​​. We hebben dringend behoefte aan een onderzoek door de internationale gemeenschap voordat deze drones worden gebruikt."

Lasers

De Skunk-drone heeft ook nog andere maatregelen aan boord. Zo kunnen paintballs met hardnekkige verf worden afgevuurd, en massieve balletjes. De drone heeft plaats voor vierduizend van die paintballs. Ook heeft de Skunk lasers aan boord, en een speaker om met het publiek te kunnen communiceren. Desert Wolf zegt met meerdere andere klanten in gesprek te zijn, die ook snel zouden willen bestellen. "Sommige daarvan zijn mijnen in Zuid-Afrika, sommigen veiligheidsbedrijven binnen en buiten Zuid-Afrika, politie-eenheden buiten Zuid-Afrika en een aantal andere industriële klanten", zegt Desert Wolf-directeur Hennie Kieser tegen de BBC. Kieser zegt in de komende maanden demonstraties met de Skunk-drone te gaan houden in Afrika, Europa en Amerika. Volgens de Desert Wolf-directeur is zijn drone noodzakelijk om gewelddadige en bloedige stakingen te voorkomen. Hij verwijst naar de Marikana-platinamijn, waar in 2012 tijdens een staking 44 stakende mijnwerkers omkwamen. Lomin, eigenaar van die mijn, zou niet de koper van de 25 drones van Desert Wolf zijn.

0 Reacties

    Plaats een reactie