Wetenschapper Steve Schill heeft in samenwerking met een van zijn studenten een amfibische drone ontwikkeld. De drone genaamd ‘Henri’ is in staat zowel lucht- als onderwaterbeelden te filmen. De vernieuwende techniek wordt gebruikt om de omstandigheden in verschillende beschermde (kust)gebieden en koraalriffen in de Caribische Zee te bepalen.

De ontwikkeling van de amfibische drone

Wetenschapper Steve Schill is werkzaam bij The Nature Conservancy’s Caribbean Program, waar men methodes en tools ontwikkelt voor het behouden en beschermen van kwetsbare gebieden in het Caribisch gebied. Schill volgt de ontwikkeling van drone-technologie op de voet en was erg onder de indruk van de manier waarop drones al worden gebruikt voor het tellen van wilde dieren en het bestrijden van stroperij. Hij vroeg zich af of een drone ook in zijn werkveld kon worden toegepast voor het in kaart brengen van de beschermde gebieden in de Caribische zee. Hij benaderde Jordan Mitchell, een van zijn studenten die over een groot talent voor het bouwen en besturen van drones beschikt. Schill gaf Mitchell de uitdaging om met een budget van $2.000 een drone te ontwikkelen. Er zat echter een addertje onder het gras; de drone moest kunnen landen en opstijgen vanaf water en zowel boven- als onderwater kunnen filmen. drone-mapping-waterdrone-mapping-water

Het resultaat: Henri

In minder dan een maand had Mitchell de drone succesvol ontworpen, gebouwd en getest. De drone kreeg de naam ‘Henri’, vernoemd naar de koning van Noord-Haïti begin 19e eeuw. Henri heeft een totaalgewicht van ongeveer 2,3 kg en is voorzien van een duurzaam drijvend Kydex frame, GoPro camera, GPS autopilot chip en enkele andere navigatietechnologieën. Al deze elementen zijn verwerkt in een Tupperware container dat als waterdichte behuizing bovenop de drone dient. Henri kan handmatig worden bediend met een afstandsbediening of zelfstandig vliegen met behulp van een voorgeprogrammeerde vliegroute. Dit maakt de drone uitermate geschikt maakt voor het verkennen van uitgestrekte gebieden. amfibischedronecaribischgebied_1amfibischedronecaribischgebied_1

Toepassingen

De amfibische drone werd voor het eerst gebruikt voor de kust van Noord-Haïti. De videobeelden die Henri maakt tonen de ecologische omstandigheden in beschermde (kust)gebieden in de Caribische Zee. De resultaten van de amfibische drone maken het tevens mogelijk de op satellietbeelden gebaseerde habitat-grenzen nauwkeuriger te bepalen. Daarnaast geven de videobeelden inzicht in het leefgebied van diverse diersoorten en maken het mogelijk o.a. zeeschildpadden en bijzondere koraalsoorten te identificeren. In de toekomst kunnen zogenaamde 'area managers'. die verantwoordelijk zijn voor de bescherming van het Caribisch gebied, met behulp van deze informatie beter de invloed van klimaatveranderingen monitoren, de gezondheid van de dieren beoordelen en het succes van hun beleid evalueren.

0 Reacties

    Plaats een reactie