Drones worden ook steeds vaker ingezet in de landbouw. Via op afstandbestuurbare helikopters kan een gedetailleerde inspectie van landbouwgrond worden uitgevoerd. De achterblijvende regelgeving in ons land op het gebied van drones zorgt ook voor veel frustraties in de landbouw.

Gewasontwikkeling

De komst van de drone technologie is een revolutie voor de landbouw om gewasontwikkeling te monitoren. Vroeger kon de boer enkel een beetje over zijn gewas kijken in de hoop een slechte plek te vinden, maar sinds de komst van deze ingenieuze vliegtuigjes kan een landbouwer vandaag de dag ieder plekje van zijn landbouwgrond waarnemen. Via deze nieuwe technologie kan een landbouwer de status van zijn gewassen uitstekend in kaart brengen. Hierdoor kunnen achterliggende gewassen niet alleen worden opgemerkt, maar zelfs ongedierte (zoals torren) worden waargenomen. Ook kan de landbouwer met deze nieuwe technlogie de coördinaten bepalen van deze achterliggende gebieden en bij volgende bewerkingen hier ook echt rekening mee houden.

Aanvraagprocedure voor zakelijke vluchten

Voordat je met een drone voor zakelijk gebruik de lucht in mag, moet er helaas wel het nodige gebeuren. Je moet zelf als piloot worden opgeleid, je drone moet gekeurd worden en de organisatie moet over een Safety Manegement-systeem beschikken. Als je bedrijf over deze basisvoorwaarden beschikt, dan ben je er nog niet. Voor iedere vlucht moet namelijk een TUG-ontheffing worden aangevraagd. TUG is de afkorting voor 'Tijdelijk Uitzonderlijk Gebruik' en dit houdt in dat je mag opstijgen en dalen van de locatie die is aangevraagd. Voor de aanvraagprocedure voor een TUG-ontheffing staat wettelijk een termijn van 4 weken. Daarnaast moet je een 'Notice to Airmen' uitvaardigen en voor de uitvoer van deze aankondiging staat 5 dagen.

Nederlandse fabrikanten van drones

Deze regels zijn voor het zakelijk gebruik van drones en gelden dus ook voor boeren die hun gewassen willen inspecteren. De huidige regelgeving in ons land frustreert niet alleen landbouwers, maar ook drone bouwers worden geremd door de achterblijvende wetgeving. Nederlandse drone fabrikanten claimen dat de huidige regelgeving hen beperkt in de ontwikkeling van drones ten opzichte van buitenlandse concurrenten. Wanneer een drone fabrikant in Nederland een nieuwe functie wil testen, moet de fabrikant voor deze testvlucht ook een wekenlange aanvraagprocedure doorlopen.

0 Reacties

    Plaats een reactie