Sinds kort maakt Defensie ook gebruik van vliegveld Deelen bij Arnhem om te experimenteren met onbemande vliegtuigen. Behalve Deelen gebruikt Defensie nog 8 gebieden voor oefeningen met drones. raven-defensie-drones.

Raven

In juni wees de Militaire Luchtvaart Autoriteit een aantal gebieden in Nederland aan waar de landmacht kan oefenen met de Raven. Het Raven mini-UAV systeem bestaat uit 3 drones en een grondstation en kan ingezet worden om tot een afstand van 10 kilometer luchtwaarnemingen uit te voeren.

Aankondiging

Voorheen diende Defensie iedere Raven-training aan te kondigen in de Staatscourant, maar door het instellen van de vaste oefengebieden is dit niet meer nodig. Een reguliere waarschuwing aan de burgerluchtvaart is voldoende ter aankondiging van een training.

Vliegverkeer

Tijdens de drones-trainingen van Defensie op vliegveld Deelen moet het overige vliegverkeer tot 900 meter hoogte wegblijven uit een cirkel van bijna 12 kilometer rond de vliegbasis. Trauma- en politiehelikopters mogen het gebied met toestemming doorkruisen.

Onbewoond

In het gebied rond vliegveld Deelen liggen Arnhem, Oosterbeek, Renkum, Rheden, Velp, Westervoort en Driel. Defensie vliegt meestal boven het vliegveld of onbewoonde gebieden in de directe omgeving en dus niet boven de bebouwde kom. Hoe vaak Deelen wordt gebruikt voor trainingen met drones doet Defensie geen uitspraak over. politie-drones-nederlandpolitie-drones-nederland

Verzet

Het gebruik van drones boven Arnhem stuitte eerder op verzet van de gemeenteraad. In de herfst van 2012 en de winter van 2013 werd 13 weken 's nachts met drones gevlogen tijdens het zogenaamde 'Donkere Dagen Offensief', een actie tegen inbraken en overvallen. De inzetten werden gestaakt toen op 25 januari 2013 een onbestuurbaar geraakte Raven neerstortte in de Rijkerswoerdse Plassen.

2 Reacties

  1. marcel3000

    Sinds een aantal weken worden er schijnbaar weer nachtelijke vluchten met deze ondingen uitgevoerd in de regio overbetuwe.Vannacht vloog er 1 boven Driel, deze heb ik minutenlang gefilmd en duidelijk in beeld kunnen krijgen, de bewering dat er niet boven de bebouwde kom wordt gevlogen is dus een grove leugen.

  2. ErikvD

    Hoi Marcel, Heb je jouw beelden ook op youtube staan? Ik ben wel benieuwd! Groeten Erik

Plaats een reactie