Onbekende drones hebben in de afgelopen drie weken in de buurt van zeven kerncentrales in Frankrijk gevlogen, dit blijkt uit een recent ingediende aangifte van EDF.

Aangifte

Electricité de France (EDF), het staatsbedrijf exploiteert 58 kernreactoren in Frankrijk over 19 locaties, heeft een juridische klacht tegen onbekenden ingediend naar aanleiding van vluchten met drones over zeven locaties.

Angst

De onbemande luchtvaartuigen waren groot genoeg om explosieven te dragen, dus men vreest van een mogelijke aanval via de lucht. Ook behoort een mogelijke actie van een milieu organisatie tot de mogelijkheden aangezien de kernreactoren een doorn in het oog zijn van menig milieuactivist.

Greenpeace ontkend

Greenpeace heeft in het verleden vaak gewezen op de veiligheidsrisico's van Franse kerncentrales en in 2012 vloog zelfs een Greenpeace activist bij een Franse reactor naar binnen. Greenpeace is gevraagd naar haar mogelijke betrokkenheid bij de recentelijke inzet van drones in de buurt van de kerncentrales, maar de bekende groep met milieu activisten ontkent in alle toonaarden betrokken te zijn bij de zogenaamde Franse 'mystery drones'.

Mysterie

De vluchten vonden allemaal plaats in de late avond of vroege ochtend. Geen van de drones werden onderschept en ook hun oorsprong blijft tot op heden een mysterie. De Franse luchtmacht heeft de opdracht gekregen om de kerncentrales extra te beschermen, die zijn ontworpen om een voltreffer van een vliegtuig te weerstaan​​.

1 Reacties

  1. Bas

    Of misschien represailles n.a.v. deelname Syrië?

Plaats een reactie