Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is geen tegenstander om drones te bewapenen. Nederland heeft hiervoor tot op heden nog geen plannen, maar ze sluit niets uit in de toekomst. Ook is de minister van plan om de Nederlandse onderzeeboten te gaan vervangen, zo meldt De Volkskrant.

Bewapenen

Dit meldde minister Hennis vandaag in overleg met de Tweede Kamer. Met betrekking tot drones zal ze de Tweede Kamer informeren als het kabinet de onbemande vliegtuigjes toch wil voorzien van wapens.

Defensie drones

Defensie beschikt al over 2 typen drones - Raven en Scan Eagle - en is bezig met de aanschaf van een nieuwe, de Amerikaanse MQ-9 Reaper. Laatstgenoemde kan ook goed worden ingezet zonder bewapening, bijvoorbeeld voor het verzamelen van informatie tijdens buitenlandse missies of voor dijkbewaking in Nederland.

Voorlopig niet

Begin februari zei Hennis dat ze voorziet dat er de komende 15 jaar geen Nederlandse drones worden bewapend. "Maar die 15 jaar is geen wet van Meden en Perzen", zei ze.

Onderzeeboten

De minister wil ook nieuwe onderzeeboten aanschaffen, zei ze in hetzelfde overleg. Ze komt begin volgend jaar eerst met een visie op de onderzeeërs en dan met een plan voor de opvolger van de huidige vier onderzeeboten van de Walrusklasse. Ze is daarover in gesprek met andere landen, maar de uitkomst hangt af van investeringsbeslissingen die die landen moeten nemen. "Het is een nichecapaciteit die we moeten koesteren", zei ze al wel over de onderzeeboten. Haar partijgenoot Ronald Vuijk had haar in een overleg in de Tweede Kamer gevraagd hoe het staat met de aanschaf van nieuwe onderzeeboten. De 4 onderzeeboten zijn sinds 1990 in gebruik. Bij het ontwerp is uitgegaan van een levensduur van 25 jaar. Om die levensduur te verlengen tot 2025, is een en ander aangepast en vervangen. De onderzeeërs worden met name ingezet voor verkenningen. In oorlogstijd zouden ze zich vooral bezighouden met het opsporen en aanvallen van vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen.

0 Reacties

    Plaats een reactie