Een vliegtuig van Virgin Atlantic op weg van Londen naar New York had zondagavond een een 'bijna-botsing' met een drone. De piloten vertelden dat ze het onbemande toestel vlakbij de jumbojet spotten.

Gevaar

Een aanvaring met een drone tijdens het opstijgen of de landing kan catastrofale gevolgen hebben wanneer het onbemande toestel door de motor van het vliegtuig naar binnen wordt gezogen, waarschuwen luchtvaartspecialisten.

Drone

De crew van de Boeing 747 van Virgin Atlantic zag een type drone dat tegenwoordig door elke enthousiasteling voor een paar honderd euro kan worden gekocht. "Het object bewoog met een lage snelheid terwijl wij over druk bevolkt gebied vlogen", verklaarden de piloten.

3 incidenten

Het incident met de jumbojet van Virgin Atlantic is al het derde incident in de nabijheid van de New Yorkse luchthaven JFK in evenveel dagen. Een paar minuten later maakte een vliegtuig van Delta Airlines ook melding van de drone. In dat geval naderde het onbemande toestel akelig dicht bij de vleugel van de Boeing 737.

Verstoorde landing

Een soortgelijke waarneming werd woensdagnamiddag gedaan door de crew van een vliegtuig van Jet Blue. De piloot alarmeerde de controletoren omdat een drone de landing dreigde te verstoren. De politie stuurde nog een helikopter de lucht in maar het onbemande object was al 'gevlogen'. Het zoveelste incident op rij zorgde ervoor dat de luchtvaartautoriteiten en de FBI een onderzoek in hebben gesteld.

Controle

De voorvallen doen de ongerustheid over de aanwezigheid van drones in de omgeving van luchthavens flink toenemen. Ook al geldt er een verbod om met dergelijke toestelletjes de omgeving van luchthavens onveilig te maken, de controle op de naleving ervan laat vaak te wensen over. virgin-atlantic-vliegtuig-jfk-new-yorkvirgin-atlantic-vliegtuig-jfk-new-york

0 Reacties

    Plaats een reactie