De feestdagen staan voor de deur en het wordt steeds kouder buiten. Reden genoeg om te kijken naar een leuke drone waarmee je binnen kan vliegen. Wij hebben twee mini drones met een waarde onder de 100 euro getest en op verschillende punten met elkaar vergeleken.

Parrot Rolling Spider & Hubsan X4

De Parrot Rolling Spider en de Hubsan X4 hebben veel gelijkenissen. Het zijn kleine mini drones die in dezelfde prijsklasse zitten en beide zijn uitgerust met een camera. doos_parrot_rolling_spider_hubsan_x4doos_parrot_rolling_spider_hubsan_x4

Besturing

Zowel de Hubasn X4 als de Parrot Rolling Spider zijn kleine drones waarmee je ook acrobatische bewegingen kunt uitvoeren. Parrot Rolling Spider De Parrot wordt bestuurd via de FreeFlight 3 app van Parrot. De app is te downloaden op Android, iOS en Windows apparaten. Met één druk op de knop stijgt de Parrot Rolling Spider op tot een hoogte van zo’n 1,5 tot 2 meter waarna hij makkelijk te besturen is. Het maken van flips gebeurt met een simpele druk op de knop waarna de drone weer op zijn vaste hoogte blijft hangen. Om de drone door je woonkamer te laten vliegen beweeg je de telefoon naar voren, achter en opzij. Hubsan X4 De Hubsan X4 wordt geleverd inclusief een transmitter en de besturing is iets lastiger dan bij de Parrot Rolling Spider. De Hubsan X4 is te gebruiken met twee vlieg standen. De normale modus is de drone erg stabiel en beweegt rustig waardoor je niet snel fouten maakt. De expert modus is voor de ervaren piloten. De Hubsan X4 reageert erg snel op de besturing waardoor je hoge snelheden kunt behalen en met een beetje oefening flips kunt uitvoeren. De Hubsan X4 heeft wel aardig wat hoogte nodig om een flip succesvol uit te voeren en kun je dus beter buiten doen. transmitter_parrot-rolling-spider_hubsan-x4_controller_besturen_apptransmitter_parrot-rolling-spider_hubsan-x4_controller_besturen_app

Camera

De camera in beide drones zijn van erg lage kwaliteit maar zijn wel een leuke toevoeging op deze goedkope mini drones. Waar de camera van de Hubsan X4 zich aan de voorkant van de drone bevind, zit deze bij de Parrot Rolling Spider aan de onderzijde van de drone. Parrot Rolling Spider Met de camera van de Parrot Rolling Spider kun je alleen maar foto’s en video’s recht naar beneden maken. Je moet dus aardig wat hoogte hebben om een leuke foto te maken. Wil je jezelf vastleggen moet je onder de drone gaan staan. De camera van de Parrot Rolling Spider zal je dus voornamelijk buiten gebruiken. Via de app kun je gemakkelijk de camera bedienen en een foto maken of een video opnemen. Hubsan X4 De camera van de Hubsan X4 zit aan de voorzijde van de drone waardoor je er binnen beter mee kunt filmen. Het is belangrijk dat er voldoende licht aanwezig is om duidelijke beelden te maken. Het beeld wordt al erg snel zwart wanneer er te weinig licht is. Om te kunnen filmen moet je de camera voor aanvang van de vlucht aanzetten en niet vergeten weer uit te zetten voor je de batterij los koppelt. Wanneer je de camera niet uitschakelt voor je de drone uitzet zal de video automatisch verwijderd worden. De Hubsan X4 maakt video’s van 720p met 30 frames per seconden en is een leuke drone voor de beginnende luchtfotograaf. Helaas is de Hubsan X4 niet erg stabiel waardoor de beelden erg veel bewegen. Je kunt hem dus het beste gebruiken wanneer het wind stil is.

Bescherming/behuizing

Parrot Rolling Spider De Parrot Rolling Spider voelt steviger aan dan de Hubsan X4 wordt standaard geleverd met 2 wielen. De wielen zorgen ervoor dat niets beschadigd wanneer je binnen ergens tegenaan vliegt maar zijn daarnaast ook nog om de Parrot Rolling Spider over je plafond of muren te laten rollen. Hubsan X4 De pootjes van de Hubsan X4 kunnen losschieten bij een harde crash. Hierdoor voorkom je beschadiging aan de drone en kun je de pootjes weer terug klikken na de crash. De Hubsan X4 wordt standaard geleverd met een beschermrand om de propellers wat ervoor zorgt dat deze niet snel beschadigen maar ook dat wanneer je een muur raakt de drone niet snel neer zal storten. Je kunt vaak gewoon door vliegen.

Accu

Parrot Rolling Spider Beide drones vliegen ongeveer 5 tot 7 minuten op een volle accu en hebben daarna ruim een uur laad tijd nodig. Het is dus raadzaam om wat extra accu’s aan te schaffen. Via de Free Flight 3 app kun je het batterij niveau van de Parrot Rolling Spider zien. De accu van de Parrot Rolling Spider is makkelijk te bevestigen. Wanneer je hem in het daarvoor bestemde plek schuift klikt hij vast en door middel van een aan en uit schakelaar kun je de drone aan en uit zetten. Hubsan X4 Dit is bij de Hubsan X4 wat minder makkelijk. Het kabeltje van het moederbord koppel je aan de connector van de accu waarmee de drone ook direct aan gaat. Om de Hubsan X4 uit te zetten koppel je de batterij los. Wanneer de batterij gekoppeld is moet je de kabeltjes weg werken door hem in de drone te proppen. Dit is nogal een gepriegel en hij komt er tijdens de vlucht vaak gewoon weer uit. Het is wel fijn dat de accu buiten de drone op te laten is. Bij de Parrot Rolling Spider moet deze in de drone zitten. parrot_rolling_spider_hubsan_x4_drone_quadcopter_drones_nlparrot_rolling_spider_hubsan_x4_drone_quadcopter_drones_nl

Verlichting

Parrot Rolling Spider De Parrot Rolling Spider heeft aan de voorzijde 2 lampjes die eruit zien als oogjes van een gezicht. De lampjes geven ook het opladen aan. Tijdens het opladen branden de lampjes en wanneer de accu volledig opgeladen is gaan de lampjes uit. Hubsan X4 De verlichting van de Hubsan X4 is goed zichtbaar. Aan het uiteinde van elke arm zit een klein LED lampje. Door de lampjes kun je van veraf zien wat de voor- en achterkant van de drone is. Wanneer de accu bijna leeg raakt beginnen alle lampjes te knipperen en weet je dat het tijd is om te gaan landen.

Conclusie

De Hubsan X4 als de Parrot Rolling Spider zorgen voor veel vermaak. De drones zijn beide uitermate geschikt om binnen mee te vliegen. Wij vonden de Hubsan X4 wel wat leuker om mee te spelen omdat de besturing wat handmatiger voelt dan bij de Parrot Rolling Spider die met veel gemakt blijft zweven. De Parrot Rolling Spider is wat meer geschikt voor jonge kinderen die het leuk vinden om met een drone te vliegen. De Hubsan X4 is iets geavanceerder en vergt wat meer oefening.

0 Reacties

    Plaats een reactie