Een bedrijf dat radars ontwikkelt waarmee op Schiphol vogels worden gedetecteerd, gaat die techniek verder ontwikkelen voor de Nationale Politie om er drones mee op te sporen.

Veiligheid

De Nationale Politie en de Koninklijke Marechaussee zijn namelijk op zoek naar technieken waarmee ze drones kunnen detecteren en op afstand de onbemande luchtvaartuigen uit de lucht kunnen halen. De onbemande toestellen kunnen een bedreiging vormen voor de openbare orde en veiligheid. De vrees bestaat dat drones ooit worden ingezet door terroristen om bomaanslagen mee te plegen.

Robin Radar Systems

Het bedrijf dat voorlopig eerste is geworden in een aanbesteding van het ministerie van Veiligheid en Justitie is Robin Radar Systems uit Den Haag. De radars van het bedrijf worden nu bij vliegvelden over de hele wereld gebruikt om botsingen tussen vliegtuigen en vogels te voorkomen. De uitdaging wordt om kleine, mobiele radars te ontwikkelen die ook in stedelijk gebied drones kunnen zien en volgen.

Subsidie

Het ministerie heeft 1,75 miljoen euro beschikbaar om Nederlandse bedrijven te ondersteunen bij de ontwikkeling van systemen om drones uit te schakelen. De verwachting is dat hier vraag naar komt bij overheden en beveiligingsbedrijven. Het computersysteem van een onbemand toestel hacken en op afstand de besturing overnemen kan lang niet altijd. Er moeten daarom bedrijven komen die de drones na opsporing uit de lucht kunnen halen.

Vangnet

Daarbij wordt onder andere gedacht aan andere drones die een net aan een koord afschieten op de drone die als een gevaar wordt gezien. Vervolgens zou die ‘gevaarlijke’ drone in het net onder de andere drone gecontroleerd naar beneden moeten worden gebracht. Uit de lucht schieten is namelijk onwenselijk als de toestellen boven mensenmassa’s vliegen. drones-politie-vangnetdrones-politie-vangnet

0 Reacties

    Plaats een reactie