Tijdens een landing op Heathrow Airport in Londen is afgelopen zondag een Airbus 320 bijna in botsing geraakt met een drone. De piloot van het vliegtuig spotte tot zijn schrik een drone terwijl de Airbus op zo'n 215 meter hoogte vloog. De drone was niet zichtbaar op de radar van de luchtverkeersleiding. De eigenaar van de drone is tot op heden nog niet achterhaald.

A-rated bijna botsing

De piloot van de Airbus 320 meldde het incident aan de UK Airprox Board (UKAB), een organisatie verantwoordelijk voor het onderzoeken van alle (bijna) botsingen met vliegtuigen. De UKAB spreekt in het geval van deze gebeurtenis van een A-rated categorie, wat gezien wordt als een zeer serieuze kans op een botsing. Een botsing met een drone kan de motor van een vliegtuig beschadigen of de voorruit van de cockpit raken, met alle gevolgen van dien. In reactie op het incident eist piloten organisatie Balpa nu dat het publiek beter wordt beschermd tegen de risico's van drones in het luchtruim. Jim McAuslan van Balpa gaf commentaar: “Het Verenigd Koninkrijk moet een 'veilige drone zone’ worden, zodat drones op een veilige manier kunnen worden gebruikt en worden benut, maar tegelijkertijd passagiers, piloten en burgers worden beschermd."

Populair kerstcadeau

(Speelgoed)drones zijn dit jaar een erg populair kerstcadeau in de UK. Deze maand zijn er al rond de 2000 stuks over de toonbank gegaan en met de kerstdagen in zicht worden dit er meer en meer. De CAA (Civil Aviation Authority) geeft aan dat het vrijwel onmogelijk is het gebruik van al deze drones streng te controleren, maar dat het risico van UAV's in het luchtruim wel goed in kaart moet worden gebracht. Voor nu roept een woordvoerder van de CAA op tot het gebruik van gezond verstand tijdens het vliegen met een drone.

  • Tags:

0 Reacties

    Plaats een reactie