Jacob van de Borne en zijn broer Jan van de Borne hebben samen een akkerbouw bedrijf. Zij zijn de derde generatie op dit bedrijf dat zij in 2006 hebben overgenomen van hun ouders. Sindsdien passen de gebroeders van de Borne precisie landbouw toe met een volledige focus op aardappel teelt.

Precisie landbouw

Precisie landbouw is het op het juiste moment en op de juiste plek de juiste maatregel nemen. Door middel van drones en verschillende sensoren op de machines verzamelen zij data die iets zeggen over de grond en het gewas en stellen van de Borne in staat om heel nauwkeurig de gewassen bij te sturen om optimale opbrengst en kwaliteit te bereiken.

Sky Hero drone

Een van de drones waar de gebroeders van de Borne mee werken is de Sky Hero. Deze drone beschikt over een auto pilot functie en GPS. De drone kan autonoom een patroon vliegen en foto’s maken van het veld, de kale grond. Deze foto’s worden verwerkt in een kaart waarmee die organische stofverschillen op de grond in kaart kan brengen.

Efficiëntie

Door de teelt perfect aan te passen aan de groeiomstandigheden en het licht is de efficiëntie groter en kunnen zij veel economischer en goedkoper aardappels telen. Ook qua duurzaamheid hebben zij een grote stap gemaakt door drones te gebruiken. efficientie_jacob_van_de_borne_firestarters_drone_landbouw_aardappelefficientie_jacob_van_de_borne_firestarters_drone_landbouw_aardappel

Eldert van Henten

Eldert van Henten is hoogleraar Biosystems Engineering bij de Universiteit Wageningen en richt zich met zijn onderzoek voornamelijk op robotica voor de landbouw en het ontwikkelen van autonome machines voor het uitvoeren van handelingen op de akker, in de kas en bijvoorbeeld ook in de stal. “We staan op dit moment aan de vooravond van de nieuwe techniek. Het belangrijkste is dat de water en mest stoffen heel effectief gaan benutten en gewasbeschermingsmiddelen alleen daar gebruiken waar deze echt nodig zijn. Daardoor wordt de impact op de omgeving een stuk minder”, zegt van Henten. prof_dr_ir_eldert_van_henten_wageningen_universiteit_drone_firestartersprof_dr_ir_eldert_van_henten_wageningen_universiteit_drone_firestarters

Wetgeving

Als de wetgeving het in de toekomst toe laat streeft van de Borne ernaar om één grote drone te hebben die het weer bekijkt en wanneer het weer gunstig is zelf opstijgt en zijn hele perceel vast legt, ’s-Avonds netjes landen en alle informatie automatisch uploaden en verwerken zodat hij direct het advies op zijn PDA kan aflezen. “Nu is het nog iets nieuws en heeft het nog een gadget factor ik denk over 20 jaar dan weten we niet beter dat die dingen er vliegen en dat ze voor ons goed werk doen”, zegt van de Borne.

Firestarters

Vodafone Firestarters hebben een korte documentaire gemaakt over de boer die 'connected' is en mobiele toepassingen zoals drones gebruikt om de conditie van de gewassen en de grond te analyseren. De documentaire is dagelijks te zien op Discovery Channel.

2 Reacties

  1. John

    Een kans voor veel boeren! Een beetje met de tijd mee gaan en deze middelen gebruiken als je kan. De investering is laat en de opbrengst hoog.

  2. Huub

    Jacob en jan zijn er superveel mee bezig Drones Begonnen als hobby en uitgewerkt tot een onmisbaar instrument binnen hun bedrijf.wij wensen hun veel succes boys

Plaats een reactie