Het MH17-onderzoeksteam heeft een grote kans laten liggen om met drones het rampgebied in Oekraïne in kaart te brengen, vindt Pieter Franken van Skeye BV. Het aanbod werd compleet genegeerd, ook na meerdere malen aandringen, zo meldt Franken tegen BNR.

MH17 crash

Toen MH17 crashte zag Pieter Franken, directeur van drone-fabrikant Skeye BV, direct een mogelijkheid om drones in te zetten bij het onderzoek. Franken nam contact op met de betrokken instellingen, maar ving keer op keer bot.

Zonder resultaat

Franken heeft het op allerlei manieren geprobeerd. "Ik heb het bij het onderzoeksteam aangeboden en later nog een keer bij het Landelijk Team Forensische Opsporing.", vertelt Franken. Van het Landelijk Team Forensische Opsporing heeft hij tot op heden nooit meer iets gehoord. "En van het onderzoeksteam kreeg ik een bericht met 'We hebben geen interesse'. Punt. Niet meer dan dat."

Genegeerd

Volgens Franken hadden drones binnen een paar dagen het gebied volledig kunnen afzoeken. "Tot op de centimeter nauwkeurig, en dan hadden we in bijvoorbeeld graanvelden waarschijnlijk nog wel brokstukken gevonden.", vertelt Franken verontwaardigd. "Ik begrijp het niet. En ik begrijp ook niet dat we niet zijn benaderd om het even toe te lichten. We zijn gewoon volledig genegeerd."

Gevaarlijk?

Was het niet gevaarlijk om daar een drone te laten vliegen, denkt hij? "Voor de drone misschien wel, maar dan heb je het over een apparaat van 20 à 30 duizend euro. Dat is niet zo heel problematisch als die uit de lucht wordt geschoten."

Niet de enige

Eind juni maakte de TU Delft ook al kenbaar dat drones zouden moeten worden ingezet in het rampgebied van de MH17 om het gebied in kaart te brengen. Luchtvaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft vertelde enkele dagen na de ramp op Radio 1 dat drones uitstekend inzetbaar zijn voor de situatie van de MH17. drones-mh17-rampgebieddrones-mh17-rampgebied

1 Reacties

  1. Bob Rietveld

    Dit is inderdaad een gemiste kans. Hiermee had men geweldige onderzoeksgegevens kunnen verkrijgen. en een uitstekend Nederlands bedrijf die het had kunnen uitvoeren. Waarom vraag je je dan af. Onbegrijpelijk! Of is dit een politiek spelletje?

Plaats een reactie