De Robodrone Kingfisher helpt bij het redden van levens na lawines in wintersportgebieden. De Robodrone wordt direct de lucht ingelaten bij een lawinemelding en ondersteunt reddingsdiensten op de grond en in de lucht. Dankzij een speciale module om lawinepiepers te signaleren kan de Robodrone reddingsoperaties versnellen. Dit is het grootste voordeel van de drone, aangezien elke seconde cruciaal kan zijn in dergelijke levensbedreigende situaties.

Robodrone to the rescue

De Kingfisher drone van de Tsjechische fabrikant Robodrone is een goed voorbeeld van hoe UAV's kunnen worden ingezet om mensen in nood te helpen. De Robodrone wordt door reddingsdiensten in wintersportgebieden de lucht ingelaten na een lawinemelding. De drone is een opvallende verschijning; dankzij de felle kleurencombinaties van rood en geel valt de Robodrone goed op in een winters landschap. De reddingsdrone heeft een vliegduur van ongeveer 45 minuten en een draagkracht van 5 kilogram.

Reddingsdiensten ondersteunen

Voor nu biedt de Robodrone zeer welkome ondersteuning aan reddingsdiensten op de grond en in de lucht. De drone kan worden uitgerust met een signaalzoeker die het signaal van lawinepiepers kan oppikken. Lawinepiepers behoren tot de standaard veiligheidsuitrusting van skieërs en alpinisten die off-piste gaan en helpen bij het lokaliseren van mensen wanneer deze onder de sneeuw belanden. De pieper zendt een frequentie van 475 kHz uit, die vervolgens door de Robodrone kan worden opgepikt. De drone is hierbij veel sneller dan een reddingsteam, aangezien er een korte tijd een groot gebied kan worden gescand.

Robodrone Kingfisher redt levens na lawine

Drones en lawines

De Robodrone Kingfisher is niet de eerste drone die wordt ingezet bij reddingsoperaties in wintersportgebieden. De Nederlandse dronefabrikant Aerialtronics bracht vorig jaar 2 dagen door in Noorwegen met de Altura Zenith drone, uitgerust met optische en thermische camera's. De drone bleek tijdens een uitgebreide zoek- en reddingsmissie goed bestand tegen barre weersomstandigheden, zoals een windkracht van 20 m/s, een gevoelstemperatuur van -15 graden en 3 meter sneeuw.

0 Reacties

    Plaats een reactie