Een dronepiloot uit Nieuw-Zeeland is aangeklaagd omdat hij filmde tijdens de bluswerzaamheden van een bosbrand. Hem wordt verweten onnodig een gevaarlijke situatie te hebben veroorzaakt en daarbij ook zonder toestemming te hebben gevlogen.

Beelden bosbrand

De dronepiloot in kwestie, Simon Roy Reeve (38), maakte videobeelden tijdens een bosbrand in Pines Beach. Zijn beelden werden uitgezonden door tijdens een nieuwsuitzending op TVNZ. Toen de helikopterpiloot die de bluswerkzaamheden uitvoerde de beelden later op het nieuws zag was, schrok hij en deed hij zijn beklag. Volgens hem had de drone die in de buurt van de helikopter vloog hem onnodig in gevaar gebracht.

Testcase

Nu steeds meer mensen in het bezit komen van een drone, wordt de wetgeving en handhaving op het gebied van drones logischerwijs steeds belangrijker. Deze zaak kan daarom ook gezien worden als een testcase om te kijken hoe de handhaving stand houdt in de rechtbank. De aanklacht bestaat uit meerdere onderdelen: ten eerste wordt Reeve verweten onnodig een gevaarlijke situatie te hebben veroorzaakt door binnen een straal van tientallen meters van een helikopter te vliegen. Ten tweede beschuldigt de aanklager Reeve ervan dat hij op 5 januari 2015 zonder toestemming met zijn DJI Phantom 2 vloog in een gecontroleerd luchtruim. Daarbij komt een derde aanklacht van het eveneens zonder toestemming vliegen op een andere lokatie op 20 januari 2015.

Onschuldig

Simon Reeve geeft aan onschuldig te zijn. Hij geeft aan dat hij geen gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt omdat hij de drone tijdens zijn vlucht ver genoeg van de helikopter uit de buurt hield. Daarbij stelt hij dat de regels voor het vliegen met drones zeer onduidelijk en moeilijk te begrijpen zijn. Reeve kan worden veroordeeld tot een boete van 10.000 Nieuw Zeelandse dollar of 12 maanden gevangenisstraf. Men verwacht dat de rechtszaak ongeveer 3 dagen in beslag zal nemen.

Bron: TVNZ

5 Reacties

  1. Jon

    Je drone in een dergelijke situatie op afstand houden van de helikopter is niet genoeg vrees ik. Als je in de opwaartse thermiek terrecht komt kunnen de propellers zo hard gaan draaien dat zelfs met throttle volledig uit de drone snel blijft klimmen in hoogte. Je moet veel ervaring hebben om tegen die thermiek te vechten, bijvoorbeeld in cirkels naar beneden proberen te vliegen. Maar bij grote hitte en dus enorm veel opstijgende lucht wens ik je veel succes. Daarmee bedoel ik niet dat het onmogelijk is maar wel dat het een zeer onwenselijk en gevaarlijke situatie kan opleveren.

  2. Bernard

    Ik heb weinig verstand van helikopters, maar het lijkt me inderdaad niet echt een veilige situatie. Beter ver van deze gevaartes uit de buurt blijven met mn drone :-)

  3. George R

    Grondregel Nr 1 lijkt mij in ieder geval: Helicopter (of ander vliegtuig) in de buurt - Drone snel naar de grond. Al was het alleen maar om te laten zien dat we die voorrang-regel strikt respecteren en niemand in gevaar willen brengen. Denk bv aan het strand, waar regelmatig sportvliegers graag wat lager vliegen, of als er een Life-Liner heli in de buurt is. Geen discussie over mogelijk. Landen. Dus die NZ-drone vlieger verdient het wel om aangepakt te worden, jammer voor hem, maar dit is nou net zon geval waardoor de publieke opinie zich tegen ons keert. En terecht, eigenlijk.

  4. Robert

    Wat ik merkwaardig vind is dat "Toen de helikopterpiloot die de bluswerkzaamheden uitvoerde de beelden later op het nieuws zag was, schrok hij en deed hij zijn beklag. Volgens hem had de drone die in de buurt van de helikopter vloog hem onnodig in gevaar gebracht." Met andere woorden als hij de beelden niet had gezien was er niks aan de hand. Begrijp dus dat de helikopterpiloot geen enkel gevaar heeft opgelopen tot dat hij de beelden zag. De Drone beelden kan ook een helpende hand zijn hoe en waar de brand is ontstaan etc.

  5. Otto

    Stel regel is , zodra helicopters laagvliegend vliegtuigen, drone direct naar beneden......lijkt me een logisch en verantwoord drone vlieg gedrag

Plaats een reactie