De 33-jarige Afghaan Mehdi Salehi zoekt met behulp van drones naar vluchtelingen die de oversteek maken op de Egïsche en Mediterrane zee. De beelden van de drones worden direct beschikbaar gestelt voor kustwachten, opsporings- en reddingsteams en koopvaardijschepen via een speciale websites en mobiele telefoons.

Vluchten

15 jaar geleden ontvluchte Salehi zelf zijn land op de vlucht voor de Taliban. Hij vluchtte samen met een vriend. In Izmir, Turkije kochten zij een klein plastic bootje voor 20 dollar om de overtocht van Turkije naar het Griekse eiland Chios te maken. De beslissing was er een van twee domme kinderen, maar de leefsituatie in Istanboel was onmenselijk. Salehi kon niet eens zwemmen.

Vluchteling helpt nu met behulp van drones bij zoektocht naar drenkelingen

Drone-expert

Salehi overleefde de boottocht en kreeg dankzij een medewerker van hulporganisatie Amnesty International al snel de benodigde papieren. Selehi ging vervolgens naar New York in Amerika waar hij leraar werd aan de Parsons School of Design. Daar groeide hij al snel uit als een ware drone-expert.

Het verschil maken

Toen Salehi op tv de duizende vluchtelingen zag die dezelfde oversteek maken als hij 15 jaar geleden, wilde Salehi het verschil gaan maken. Hij besloot zijn kennis te gebruiken en startte het project: Drones for Refugees. Met behulp van drones kunnen migrantenboten en drenkelingen gemakkelijk en snel gelokaliseerd worden. Daarnaast zie je met een drone snel hoeveel mensen er aan boort van een boot zitten, of er medische hulp nodig is en of er eventueel extra reddingsvesten nodig zijn.

Vluchteling helpt nu met behulp van drones bij zoektocht naar drenkelingen

Samenwerken

Met de steun van de faculteit en zijn partner Kristen Kersh kocht Salehi een DJI Inspire 1 drone en paste deze aan. Via een speciale website kunnen kustwachten, opsporings- en reddingsteams en koopvaardijschepen direct beschikken over de live drone-beelden. Salehi vindt het belangrijk om samen te werken met hulpdiensten en hun nog beter van dienst te zijn.

Toekomst

Het drones for refugees staat nog in de kinderschoenen. Salehi wil de drones verbeteren zodat zij in staat zijn om grotere en langere afstanden af te leggen en eventueel EHBO dozen kunnen droppen.

0 Reacties

    Plaats een reactie