Het Europarlement heeft ingestemd met de eerder voorgestelde conceptregels. De regels moeten nu nog worden goedgekeurd door de verschillende ministers van alle lidstaten alvorens deze worden ingevoerd.

Drone regelgeving

Er wordt in Europa al een tijd gepraat over een gemeenschappelijke veiligheidsstandaard voor drones. In februari dit jaar publiceerde de EASA nieuwe richtlijnen voor een Europese drone regelgeving waar het Europarlement nu mee in heeft gestemd.

Europarlement geeft akkoord op Europese droneregels

Afremming marktontwikkeling

De nieuwe regels moeten voor een gemeenschappelijke veiligheidsstandaard voor drones zorgen. Nu hebben lidstaten hun eigen regels en die verschillen teveel van elkaar. Volgens het Europarlement wordt hierdoor de marktontwikkeling afgeremd.

Categorieën

Met de nieuwe regelgeving komen er straks drie categorieën: open, specific en certified; deze categorieën staan voor oplopende risiconiveaus waarbij het vooral gaat om het gewicht van de drone. In de open categorie is er sprake van drones met een relatief laag risiconiveau. Piloten hoeven in deze categorie enkel consumenteninformatie tot zich te nemen en mogen niet hoger dan 120 meter ver vliegen. In de specific-categorie moeten drones geregistreerd worden zodat bij calimiteiten de piloot achterhaald kan worden. Ook moet de piloot een onlinetest en -training doorlopen. De certified categorie is voor de piloten die zwaardere drones vliegen en moeten daarvoor voldoen aan de certificeringseisen.

Europarlement geeft akkoord op Europese droneregels

Goedkeuring

Het Europarlement heeft nu goedkeuring gegeven aan een overeenkomst die onderhandelaars van het parlement eerder hebben gesloten met de Raad van Ministers. De regels moeten nu goedgekeurd worden door de verschillende ministers van alle lidstaten.

0 Reacties

    Plaats een reactie