Vandaag is de eerste vergunning verleend voor een permanente testlocatie voor drones boven agrarisch gebied in Nederland.

Testlocaties

Er zijn in Nederland inmiddels een aantal locaties waar het toegestaan is om drone technologieën in de praktijk te testen. Echter waren dit voornamelijk locaties als oude luchthavens met veel asfalt. Locaties waar agrariërs weinig mee kunnen. Zij willen drones namelijk inzetten om data te verzamelen over planten en grond. Hiervoor moeten zij uiteraard ook testen uitvoeren boven land en niet boven geasfalteerde landingsbanen en hangars.

Testlocatie boven agrarisch gebied

Om drones voor precisielandbouw goed te kunnen testen heeft agrariër Jacob van den Borne zich ingezet om een vaste testlocatie in Nederland boven agrarisch gebied te openen. Met succes!

Documentaire

Van den Borne werkt al jaren met drones in de landbouw en was in 2014 al te zien bij de documentaire van Vodafone Firestarters op Discovery Channel. Sindsdien heeft de agrariër niet stilgezeten en heeft nu Agri Drone Port in Reusel geopend.

Officiële luchthaven

Ruim een jaar deed Van den Borne erover om alles voor elkaar te krijgen met betrekking tot de vergunningen. Reusel is daardoor voortaan een officiële luchthaven en andere vliegvelden moeten hier dan ook rekening mee houden. Op het vliegveld mogen officiële dronepiloten met drones vliegen tot 150 kilo en tot 300 meter hoogte.

Agri Drone Port

Op de Agri Drone Port in Reusel is ook een eigen luchthavenmeester in de persoon van Rob van Heeswijk. Hij geeft straks aan de verkeersleiding van de luchtmacht op vliegbasis Eindhoven door wat de plannen zijn voor die dag.

Kansen

Door het nieuwe hightech testgebiedt ontstaan er nieuwe kansen voor Van den Borne. Zijn praktijkcentrum krijgt voortdurend aanvragen van studenten en bedrijven die willen testen met drones en nieuwe technieken, zoals sensoren en camera's.

Eerste drone testlocatie boven agrarisch gebied in Nederland


0 Reacties

    Plaats een reactie