Insectenplagen zijn altijd al een probleem geweest in de tuinbouw. De huidige chemische of biologische oplossingen zijn niet altijd optimaal. Het bedrijf PATS, onderdeel van TU Delft, denkt dat drones bij kunnen dragen aan een effectievere oplossing en daar ontvangt men nu een subsidie van 250.000 voor.

PATS

Het Delftse bedrijf PATS, gelieerd aan de Technische Universiteit Delft, wilde al eerder drones inzetten om insectenplagen in kassen te bestrijden. PATS ontvangt daarvoor nu een subsidie van 250.000 euro . De methode wordt vooral ingezet tegen mottenplagen, maar de subsidie is mede bedoeld om deze breder inzetbaar te maken.

Motten

In eerste instantie zal de bestrijdmethode met drones zich richten op motten. Verspreid door de kas worden basisstations geplaatst die voorzien zijn van camera’s die de ruimte observeren. Zodra de camera een mot is detecteert, activeert een nabije drone en deze vliegt dan op het insect af. De drone schakelt vervolgens het insect uit door deze op hoge snelheid met roterende propellers te raken.

Delftse studenten ontvangen 250.000 euro voor insectenbestrijding met dronesPATS tijdens de subsidie-uitreiking. Foto: UNIQ

Subsidie

PATS ontvangt een subsidie van 250.000 euro om de drones geschikt te maken voor bredere inzetbaarheid dan enkel mottenplagen. Het geld komt van het investeringsfonds UNIQ. Dat is onderdeel van de gemeente Westland en het bedrag werd recent uitgereikt tijdens het evenement 'Modern Ondernemerschap' in Naaldwijk

Vertrouwen

“Wij zijn vanuit PATS heel blij met het vertrouwen van UNIIQ in ons team en onze technologie,” vertelt Bram Tijmons, één van de oprichters van het project, aan de website groentenieuws.nl. “De investering zal gebruikt worden voor de verdere productontwikkeling van de technologie en uitbreiding van de kennisbasis. Met onze innovatieve toepassing kunnen wij straks veel eindgebruikers ondersteunen bij het uitvoeren van dagelijkse gewasbeschermingsactiviteiten.”

Delftse studenten ontvangen 250.000 euro voor insectenbestrijding met drones

Huidige methodes

Insectenplagen zijn een groot probleem voor de glastuinbouw. De huidige methodes bestaan voornamelijk uit chemische en biologische bestrijdingsmiddelen. Dat kost veel geld en tijd. Daarnaast zijn chemische middelen ook niet voor iedere insectensoort beschikbaar. Nieuwe alternatieven voor bestrijding, zoals drones, zijn dan ook zeer welkom in deze sector.

Foto: Innovationquarter.nl

0 Reacties

    Plaats een reactie