De brandweer in Rotterdam heeft alweer een poosje een speciaal droneteam, wat dit jaar al zo'n vijftig keer is uitgerukt. Dat nieuws heeft nu ook de politie in de regio bereikt en zij ontvangen binnenkort ook ondersteuning van de drone-specialisten. Recent tekende men een overeenkomst hierover.

Samenwerking

Na het succes van het speciale droneteam van de Rotterdamse brandweer gaat deze nu ook onderzoekstaken uitvoeren voor de politie. Dit maakten de partijen Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en de Eenheid Rotterdam recent bekend, nadat zij hier een overeenkomst voor tekenden. Rotterdam bezit één van de zeven droneteams in Nederland werkzaam in de sector.

Opsporen

De brandweer gebruikt drones momenteel vooral om beelden te maken van branden en om een beter overzicht te krijgen in gevaarlijke situaties. Deze drones zijn uitgerust met warmtebeeldcamera's en apparatuur om stoffen in de lucht te meten. Diezelfde camera's kan de politie gebruiken om verdachten op te sporen of om verkeersongevallen te analyseren, is de achterliggende gedachte.

Drone-specialisten Rotterdamse brandweer gaan ook politie ondersteunen

Drones

De brandweer gebruikt professionele drones van het merk DJI. Deze zijn uitgerust met een een camera met warmtedetectie. Op deze manier kan men hittebronnen, zoals menselijke lichamen, detecteren. Zo kunnen drone-operatoren slachtoffers door dichte rook heen zien. Voor de politie komt de Brandweer enkel in actie voor het analyseren van verkeersongelukken.

Capaciteit

"De politie heeft nog niet de capaciteit om een droneteam op poten te zetten", vertelt Robbert Heinecke, teamleider bij de Gezamenlijke Brandweer. "Nu wordt het geld gewoon nuttiger gebruikt." In het verleden werkten de politie en het droneteam slechts incidenteel samen, maar Heinecken ziet meer in een structurele samenwerking. Toch geeft de politie wel degelijk geld uit aan het opzetten van een drone team. Eerder deze maand publiceerde de Politie namelijk een Europese aanbesteding voor de aanschaf van een groot aantal drones.

Toekomst

In 2019 kwam het droneteam van de brandweer zeker vijftig keer in actie. Komend jaar groeit het aantal teamleden door een geplande uitbreiding. De werkzaamheden zelf worden nu ook veelzijdiger met de betrokkenheid van de politie. De rol van drones bij deze instanties groeit nog altijd.

0 Reacties

    Plaats een reactie