Frankrijk heeft zojuist de politie verboden om drones te gebruiken tijdens de openbare protesten in Parijs. De uitspraak van de rechter is een overwinning voor critici die privacy hoog in het vaandel hebben staan.

Schending

De organisatie La Quadrature du Net (LQDN) betoogt dat politiedrones een enorme schending zijn van de vrijheid van meningsuiting en inbreuk op de privacy. Wat volgens hen de de doorslag geeft, is dat de camera's op de drones ook individuen kunnen volgen. De zaak kwam bij een Franse rechter en die gaf de groep gelijk.

Onmiddellijk stoppen

De rechtbank zei dat de politie van Parijs onmiddellijk moet stoppen met de dronesurveillance van bijeenkomsten op de openbare weg. De rechter zei dat er twijfel bestond over de rechtmatigheid van het de lucht in sturen van de drones zonder mensen vooraf op de hoogte te stellen.

Franse rechter verbiedt drone-gebruik politie tijdens protesten

Niet de eerste keer

De politie gebruikte overal in Parijs drones om mensen in de gaten te houden en ervoor te zorgen dat ze de COVID-voorschriften volgden. De rechter oordeelde in een eerdere zaak al dat dit in strijd was met de Computer and Freedoms Act van 6 januari 1978. De rechter stond de politie toen wel toe drones te blijven gebruiken, maar er moest een apparaatje op gemonteerd worden dat mensen onherkenbaar maakte.

Bron: DroneDJ

0 Reacties

    Plaats een reactie